Categorieën
Uncategorized

Op afstand in nabijheid koken

Op afstand in nabijheid koken

In Ede bestaat de meidengroep Big Sis al 5 jaar. De meidengroep is opgezet door Stichting Sabiel. De meiden van de meidengroep ontmoeten elkaar in ‘normale’ tijden 1x per week in een buurtcentrum. Daarnaast zijn er regelmatig voorlichtingen en thema bijeenkomsten en doen zij mee aan diverse andere activiteiten die bijvoorbeeld eenmalig worden georganiseerd, o.a. in vakanties.

In deze tijd waarin door corona veel maatregelen zijn genomen zijn er veel minder sociale contacten. De meiden blijven thuis, maar missen het contact heel erg. Daarnaast willen zij graag iets voor anderen betekenen. Gezamenlijk is er een idee bedacht om met elkaar iets te doen voor mensen die bijvoorbeeld eenzaam zijn of het in deze tijd op een andere manier moeilijk hebben. De meiden koken normaliter vaak met en voor elkaar en willen dit nu voor andere mensen gaan doen.

Wat/Middel

Koken op afstand, maar toch in nabijheid van elkaar. En het figuurlijk dichtbij andere mensen zijn, dat is het idee. De meiden koken thuis samen met hun moeder of een zus (of ander familielid waar contact mee is). Zij vormen een duo. Zo zijn er verschillende duo’s die thuis gaan koken. Het eten dat gekookt is wordt als het klaar is naar iemand gebracht die het nodig heeft.

Tijdens het koken beeldbellen de meiden met elkaar. Zo houden ze elkaar op de hoogte en helpen ze elkaar ook met het koken. 1 Van de duo’s bedenkt een gerecht per keer, zij kennen dit recept of hebben het al een keer uit geprobeerd. Zij laten het zien en de anderen doen mee. Zo leren de meiden ook van hun moeders of zussen en van elkaar.

Voor wie/Doelgroep

 • Meiden
 • Moeders/Zussen
 • Eenzamen
 • Mensen die ondersteuning en hulp nodig hebben (financieel zwaar, werkzaam in de zorg, alleenstaande ouders)
 • Mensen die een verassing verdienen vanwege de inzet in deze moeilijke tijden

Waar

 • Bij vrouwen/meiden thuis
 • Op  locatie bij de mensen bij wie eten gebracht wordt.

Welke wijze

1x per week gaan de duo’s thuis koken, allemaal op dezelfde dag.

Een aantal dagen ervoor beeldbellen de duo’s met elkaar. Dan wordt met elkaar kennis gemaakt (niet alle duo’s koken misschien elke week, niet iedereen kent elkaars moeder/zus) en er worden plannen gemaakt voor het eten. Ook wordt er onderling bijgepraat en kunnen ze ervaringen uitwisselen. Belangrijk is ook dat hier geïnformeerd wordt of het met iedereen goed gaat.

Ieder duo kookt voor een ander gezin of alleenstaande. De duo’s kunnen zelf mensen inbrengen van wie zij denken dat die een maaltijd nodig hebben, om eenzaamheid tegen te gaan of omdat zij het financieel moeilijk hebben (ook mensen die het financieel moeilijk hebben raken vaak in een isolement). De initiatiefnemers hebben zelf ook inzicht in gezinnen en mensen waar behoefte aan een maaltijd is. Per keer maken we een verdeling naar wie het eten gebracht wordt.

Er doen 6 duo’s per keer mee, dus bij 6 andere mensen/gezinnen wordt eten gebracht. De duo’s die koken maken ook eten voor zichzelf en hun gezin voor die dag.

De meiden gaan op de fiets het eten rondbrengen. Gezamenlijk met elkaar in de auto mag in deze tijd niet. Op de fiets moet een bak of warmhoud-tas  zitten om het eten warm te kunnen brengen. Goede bijkomstigheid is dat op de fiets rondbrengen ook zorgt voor beweging en frisse lucht. Niet alle meiden hebben mogelijkheden om buiten te sporten op dit moment. Ook niet alle meiden hebben een goede en stevige fiets of zijn gewend om van huis uit een fietstocht te maken.

Aan de deur maken de meiden een praatje met degene bij wie zij bezorgen. Ze brengen wat vrolijke sfeer en gezelligheid en laten weten dat er aan ze gedacht wordt. Na afloop bellen zij de mensen, beeldbellen voor wie dit prettig vindt (vooraf overleggen),  om te vragen of het eten gesmaakt heeft en of het naar tevredenheid was. Ook kan zo geïnformeerd worden of er nog ergens anders behoefte aan is en of alles goed gaat.

De initiatiefnemers hebben diverse contacten zodat hulpvragen of behoeftes die gesignaleerd worden doorgegeven kunnen worden.

Tijdens het rondbrengen en eten afgeven maken de meiden foto’s die geplaatst kunnen worden op social media om hun kookactiviteiten zichtbaar te maken. 2 meiden verzorgen de social media met foto’s en verhalen. En daarnaast verzorgen zij de contacten met de andere meiden en initiatiefnemers.

De meiden komen zelf ook vaak uit gezinnen die het niet breed hebben. Op deze manier maken zij 1x per week een maaltijd voor anderen en hebben zij zelf thuis ook een goede en gezonde maaltijd. Het maakt hen trots dat zij dit ook voor hun eigen gezin kunnen maken.

Wanneer

1x per week op vrijdag

1x per week overleggen ( wie gaat instructie geven, wat wordt gekookt, aan wie wordt eten gegeven)

1x per week overleg initiatiefnemers over aan wie eten bezorgd wordt, of er nog ergens anders behoefte aan is en om boodschappen te doen. De boodschappen worden gezamenlijk met 2 meiden gedaan.

Waarom, doelstelling:

 • Meiden bezig houden, een goede dag invulling bieden
 • Verveling en eenzaamheid meiden doorbreken
 • Koken vinden de meiden leuk en het is een goed tijdverdrijf
 • Verbindende factor onderling
 • Contact stimuleren tussen meiden en moeders/zussen en leren van elkaar
 • Meiden doen op deze manier iets goeds voor de maatschappij, liefdadigheid
 • Eenzaamheid van mensen verlichten
 • Mensen die het financieel moeilijk hebben steunen met een maaltijd, zodat ze een keer niet zelf hoeven koken
 • Mensen die het zwaar hebben in deze tijd een hart onder de riem steken, even ontlasten door het niet hoeven koken en wat gezelligheid brengen

Een win-win-win-situatie voor veel verschillende mensen.

Hebt u een vraag?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.