Annemieke van der Hulst

Interview

Wederom werd ik gastvrij ontvangen in de Elskampflat in Ede waar ik een heerlijke lunch met tomatensoep en tosti’s heb genoten. Fijn zo’n flat met ontmoetingsruimte en zulke vrijwilligers.

Annemieke is hier 1x per week als “juf” en geeft Nederlandse les aan buitenlandse vrouwen.

“Hier is m’n kaartje …” en ik kreeg haar visitekaartje wat niet zo gebruikelijk is bij vrijwilligers. Toch es vragen of het een idee is om kaartjes te verstrekken aan de vrijwilligers die daar behoefte aan hebben. Het gaf mij een goed gevoel, zoiets als: “ik zal me serieus inzetten voor wat ik doe en het ook uitstralen”. En dat doet ze! Gewapend met een map lesmateriaal gingen we het gesprek in. Annemieke was vroeger taalcoach bij Stichting Vluchtelingenwerk als vrijwilliger en is daarna voor zichzelf begonnen. Altijd als vrijwilliger, een vrijwillige ZZP’er eigenlijk. Totdat ze door Bouchra gevraagd werd om Sabiel te helpen. Het lesmateriaal heeft ze zelf ontwikkeld (later met gebruikmaking van het Internet) en bestaat uit leerstof voor verschillende niveaus. Er zijn vrouwen die in de jaren ‘60 zijn gekomen, analfabeet in hun moedertaal, die nog geen woord Nederlands spreken. Dan zijn er degenen die later zijn gekomen en de inburgeringscursus volgen.

Annemieke geeft les aan groepen, ze is begonnen met een groep van 6 en er zijn op dit moment zo’n 16 deelneemsters. Waarvan verschillende al jaren komen. Dat zijn dan vrouwen die het inburgeringsexamen gehaald hebben maar verder willen gaan. Het zijn heel gezellige lessen waarin hard gewerkt wordt. Dat deze vrouwen “nieuwkomers” meenemen om deze te helpen bij de lessen is mooi om te zien. Zij weten ook hoe het hier werkt in Nederland en zijn een geweldige steun voor Annemieke.
“Ik heb 8 nationaliteiten in de groep, wat een rijkdom … ik reis de hele wereld rond!”.
Ze hangt de lessen altijd op aan de actualiteit bijvoorbeeld met Kerstmis gaat het over het vieren daarvan in de verschillende culturen. Kortgeleden heeft ze een aantal lessen besteed aan het invullen van het donorcodicil. Handig voor het onderdeel: Kennis van de Nederlandse Samenleving, voor de inburgeringscursus.

Annemieke iemand waar Sabiel trots op kan zijn. Ik mocht een foto van haar maken.
“Wél met filter … of nee, doe maar niet, ik verdien mijn rimpels”.

Frits Mijnhardt 12 februari 2020